субота, 7 червня 2008 р.

INTSPEI P-Navigator

На днях прийшов спам від фірми INTSPEI, спонсора зимової школи у Харкові. За старою звичкою я забив його читати, але потім все таки вирішив переглянути. Суть спаму полягає у рекламі нового продукта фірми - утиліти "P-Navigator" для "професійного" пошуку в Інтернеті. Ні, вони не написали власну пошукову систему, утиліта юзає Yahoo! Search, але робить це в досить цікавий спосіб.
Як і в будь-якому іншому пошуковику, ви вводите запит, наприклад нам потрібно знайти інформацію про Джорджа Буша старшого. Вводимо запит "Bush". Отримуємо хмаринку тегів, у якій найбільші "president" і "george". Клікаємо по "george" - ага, нова хмаринка тегів, тепер найбільший - "president". Він нас влаштовує - ще один клік. О! Серед великих тегів з'явилися "41st" i "43rd". Не важко здогадатися, що це порядкові номери представників сімейства Бушів у списку президентів США. Клікаємо по "41st", далі додаємо ще підозріло великі теги "walker" i "herbert". Результат: з понад мільярда (!) сторінок, знайдених початковим запитом "Bush", залишилося всього 84000, при чому на всіх міститься інфа саме про старшого Буша. Сторінки проранжовані по релевантності, першою в списку стоїть сторінка з офіційного сайту білого дому, присвячена саме йому. Далі в списку традиційна стаття на Вікіпедії та ще купа різних біографічних статей.
Можна аналізувати як лінки з поточної сторінки на інші, так і ті, які ведуть на поточну; на виході все та ж хмаринка тегів.
Наразі це чудо на стадії фрішної бети, тобто кожен може завантажити його і побавитися вволю.

Плюси:
  • цікавий підхід то пошуку, побудований на покроковому уточненні запитів за допомогою інтуїтивно зрозумілої хмаринки тегів;
  • фічі типу інтеграції з браузерами, поштовим клієнтом;
  • фічі з аналізу пов'язаних сайтів;
Мінуси:
  • бета, нема купи очевидних функцій (наприклад, "очистити історію пошуку") , надіюсь дороблять;
  • платність, я от не впевнений, що в продукту не з'явиться в найближчий час безкоштовний конкурент, та й шукати можна і без нього... не знаю, чи б купив таку прогу ;)
  • чому воно не онлайн? на AJAX така штука би виглядала значно природнішою.
  • неможливість юзати не-Yahooшні сервери, хочу таке ж, але з гуглем =)

Коротше, неоднозначна така штука, хоча сама ідея заслуговує на увагу.

Немає коментарів: